dimarts, 3 de març del 2015

El camí post-Prachanda


L'Unified Communist Party of Nepal (Maoist) va celebrar la seva 7a Convenció General a Hetauda el febrer de 2.103. Pushpa Kamal Dahal 'Camarada Prachanda' va aconseguir imposar una notable modificació ideològica de la línia doctrinal del partit maoista, coneguda com a Camí Prachanda. La nova línia va ser definida com a Post Prachanda tot i ser promoguda per ell mateix.

L'UCPN(m) va abandonar la via de la lluita armada. En concret va renunciar a la violència com un mitjà per adquirir poder.

L'UCPN(m) es va posicionar en un terme mig entre Stalin i Mao. Va condemnar les atrocitats de Stalin i les morts massives que van seguir a la Revolució Cultural de Mao. "La Revolució en el segle XXI no pot ni emular el model soviètic ni el xinès. Hem de trobar el nostre propi camí a mesura que avancem ", va dir Prachanda. Així va traçar un camí post-Prachanda per al seu partit.

El document polític maoista declarava que el Nepal ja  no és una societat semi-feudal i semi-colonitzats, i que no existeixen les condicions objectives per a una lluita armada més. Afirma que la rellevància del Camí Prachanda com a principi rector s'ha acabat, i va afegir que el partit ara treballaria per institucionalitzar els èxits obtinguts després de deu anys de guerra amb una nova constitució a través de la Constituent Assemblea.

El document polític no tenia cap esment d'enemic de classe, i a diferència dels documents anteriors no condemna l'expansionisme indi ni l'imperialisme dels Estats Units com la principal amenaça per al nacionalisme nepalès. El concepte de reforma "revolucionària" de la terra ha estat reemplaçat per un de sistema "científic". L'UCPN(m) va abandonar la política anterior de la confiscació de la propietat privada i la seva distribució als camperols sense terra

El gir de l'UCPN(m) va estar acusat com a revisionista per diverses forçes* i ja havia estat anunciat per la principal escissió del partit: el
Communist Party of Nepal (Maoist) que va ser acusat de dogmàtic.

* Crítica del Partit Comunista d'Iran (Marxista-Leninista-Maoista)
* Les dimensions internacionals del neorevisionisme de Prachanda, article a 'Maoist Outlook' del CPN(M) de Nepal
* Crítica molt ben documentada del Parti Communiste (Marxiste Léniniste Maoïste) de França

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada